Dom Pogodnej Jesieni w Jadwininie

Jak powinna wyglądać zdrowa dieta Seniora?

Spowolniony metabolizm, dolegliwości trawienne i brak apetytu – z tymi problemami mierzy się niejeden senior. Części z nich można zapobiec, ale należy stosować się do odpowiednich zasad żywieniowych. Podstawą jest dobrze zbilansowana dieta. Właściwie skompletowane posiłki to gwarancja lepszego samopoczucia, energii, a przede wszystkim niższego ryzyka otyłości, która sprzyja występowaniu niektórych chorób, takich jak np. cukrzyca czy choroby serca. Jakich zasad żywieniowych warto przestrzegać w diecie seniorów?

Podstawowe zasady żywienia seniorów

Dieta osób starszych powinna być lekkostrawna. Spowolniony metabolizm sprawia, że ich układ pokarmowy zdecydowanie gorzej radzi sobie z trawieniem ciężkich i tłustych potraw.  Co ważne, niezależnie od tego, czy mowa o żywieniu seniora w domu, czy w domu opieki dieta powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb, stanu zdrowia oraz preferencji. Koniecznie musi też uwzględniać ewentualne nietolerancje pokarmowe oraz alergie. Wymienić można jednak kilka podstawowych zasad, które sprawdzają się u większości osób w podeszłym wieku. O jakich mowa?

Przede wszystkim warto zadbać o regularność posiłków. Najlepiej, by senior spożywał ich około 4-5 w ciągu dnia. Kluczowe jest ograniczenie tłuszczy odzwierzęcych oraz żywności wysoko przetworzonej. Dobrze jest za to stawiać na produkty bogate w składniki odżywcze, w tym szczególnie białko, błonnik i kwasy omega-3. Równie ważne jest uzupełnianie witamin i minerałów. W diecie seniorów nie może zabraknąć produktów bogatych m.in. w wapń, żelazo, cynk, potas i witaminy z grupy B, C czy D. Szczególnie wskazane jest jedzenie owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych i mlecznych. Duże znaczenie ma też uzupełnianie płynów. Senior powinien wypijać co najmniej 2 litry wody dziennie.